torsdag 1 juli 2010

Releasefest för Vår linje

I dag deltog Quick Response i releasefesten för Vår linje, en lokaltidning som bevakar Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista och Husby i nordvästra Stockholm. Festen inföll samtidigt som Somalias nationaldag så det var många glada människor på Rinkeby torg. Den svensksomaliska minoriteten är som bekant stor i Rinkeby.

Varför en ny lokaltidning? Så här står det i Vår linjes ledare:

Det räcker inte att rycka ut till förorten bara när det brinner. Det räcker inte med enbart eländesrapportering. Medierna måste behandla förortsborna på samma sätt som andra Stockholmare: medborgare med egen röst och massor med engagemang.

Quick Response tycker att Vår linjes första nummer är fantastiskt bra. Det är ingen tidning som skönmålar eller duckar för svåra frågor. Tvärtom. Vi läser en artikel om män som kastar blickar och glåpord till kvinnor som besöker ett mansdominerat kafé på Rinkeby torg, en annan artikel om medborgarmöten som hölls efter den uppmärksammade branden i början av juni och flera andra artiklar om bristen på kommunal service i bevakningsområdena.

Det är granskande utan att vara svartmålande. Det är angeläget. Det är bra journalistik helt enkelt, nyttig för alla som bor i områdena. Och bäst av allt: det är 20 ungdomar som tillsammans har tagit fram tidningen. De flesta av dem är från Rinkeby. Rouzbeh Djalaie, en av grundarna till tidningen Södra sidan, har fungerat som mentor åt ungdomarna. Han är också chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen.

Quick Response ser fram emot nästa nummer av Vår linje!

(Nedan: Evis från Quick Response intervjuar Rouzbeh Djalaie på Rinkeby torg)

Inga kommentarer: